Belaire Brut uit de Bourgogne

De geschiedenis van Luc Belaire begint ongeveer 150 jaar geleden, in de historische regio van de Bourgogne in Frankrijk.

Elke einde is een nieuw begin

Het is 1859 als Anne Marie Ninot wordt geboren. Op haar 20e trouwt ze een rijke Parijse bankier, Antoine Emile Ambal en volgt hem naar de hoofdstad Parijs. Samen krijgen ze 2 kinderen.

Maar dan overlijdt Antoine en laat Marie met hun 2 kinderen alleen achter. Ze besluit om terug te keren naar Rully in de Bourgogne; het dorp dat ze kent, waar ze is geboren en opgegroeid. 

Ze trekt in bij haar broer, een wijnhandelaar in de Bourgogne, en maakte hernieuwd kennis met de wijnhandel van haar jeugd.

De nieuwe liefde van Madame Marie

Waar de reden van haar terugkeer allerminst vrolijk was, viel dit wel samen met een enorme stijging in de populariteit van mousserende wijnen. En dat zorgde voor een sprankeling in de levensvreugde van Madame Marie.

Ze interesseerde zich voor de opkomst van de methode Champenoise in de Champagnestreek en begon daarop met het maken van mousserende wijnen in haar geboortedorp.

Het maken van deze bruisende wijnen werd een nieuwe liefde in haar leven. Ze produceerde mousserende wijnen van de Chardonnay druif. De druif waar nu ook de Belaire Brut van wordt gemaakt.

De druif in de Bourgogne voor het maken van deze sprankelende wijn is uiteraard de Chardonnay. Dezelfde druif als wordt gebruikt in de champagnestreek voor het maken van Blanc de Blancs champagne. En dezelfde druif die bijna altijd wordt gebruikt in de assemblage van non-vintage champagnes.

Het jaartal 1898 vind je terug op elke fles Luc Belaire als eerbetoon

Het leidde ertoe dat ze in 1898 haar eigen wijnhuis oprichtte: Maison Veuve Ambal. Dit jaartal vind je terug op elke fles Luc Belaire (voorop op het halsetiket) als eerbetoon aan de toewijding van Marie.

Naast een mousserende witte wijn van hoge kwaliteit maakte ze ook klassieke rode Bourgogne. Dat deed ze zo goed dat ze in 1908 een 1e medaille ontving voor haar wijnen. Al snel werd ze het referentiepunt voor kwaliteitswijnen.

In 1975 krijgt de mousserende Chardonnay wijn de AOC status (Appellation d'Origine Contrôlée) en heet dan: AOC Crémant de Bourgogne.

Belaire Brut bestellen? »

Clubs, feesten en bedrijven

Grote afnames worden beloond. Mail ons voor een offerte.

Veilig en snel verzonden

Verzekerd verzonden in speciale 'breukvrije' verpakking (*)

Veilig & vertrouwd

Je betaling vindt plaats in een veilige omgeving.